Przepraszam, czy tu biją? - Katrynicz, Agnieszka (Menedżer Zdrowia, 2010)
Ponad połowa polskich lekarzy doświadczyła agresji słownej lub fizycznej ze strony pacjentów czy ich rodzin. – Zostałem parę razy pobity, bo wobec pijanych pacjentów jestem sam. Szpital niby ma ochronę, ale składa się ona z emerytów, którzy w razie zagrożenia nie są w stanie pomóc – skarży się warszawski lekarz.