Kardiochirurgia dorosłychZmiany w obrębie wybranych subpopulacji limfocytów u pacjentów operowanych z powodu choroby niedokrwiennej serca z zastosowaniem krążenia pozaustrojowego oraz bez krążenia z zastosowaniem techniki OPCAB - Wilczek, Piotr; Religa, Zbigniew; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp: Zastosowanie krążenia pozaustrojowego jest powszechnie akceptowaną metodą w kardiochirurgicznym leczeniu choroby niedokrwiennej serca. Istnieje jednak szereg doniesień wskazujących na możliwość stymulowania reakcji zapalnej tzw. SIRS (Systemic Inflammatory Response Syndrome) podczas stosowania techniki krążenia pozaustrojowego. Reakcja ta jest wynikiem kontaktu krwi ze sztuczną powierzchnią oksygenatorów i drenów. W wyniku tej reakcji może dochodzić do pobudzenia elementów układu odpornościowego. Reakcja zapalna może być przyczyną szeregu powikłań pooperacyjnych, takich jak zmiany zatorowe, niewydolność wielonarządowa czy zaburzenia neuro- psychologiczne. Z tego względu strategia wykonywania operacji zespolenia naczyń wieńcowych koncentruje się m.in. na możliwości redukcji stymulowania reakcji zapalnej. Wydaje się, że techniki mało inwazyjne typu OPCAB mogą w efektywny sposób ograniczać stymulowanie reakcji zapalnej, a tym samym przyczyniać się do zmniejszenia śmiertelności i liczby powikłań wśród pacjentów operowanych z powodu choroby niedokrwiennej serca. Cel: Celem pracy było zatem porównanie zmian ilościowych wybranych komórek immunokompetentnych u pacjentów operowanych z powodu choroby niedokrwiennej serca z zastosowaniem krążenia pozaustrojowego oraz bez krążenia pozaustrojowego techniką OPCAB. Ponadto celem pracy było określenie czynników przydatnych w ocenie stopnia inwazyjności prowadzonych zabiegów kardiochirurgicznych.