Kardiochirurgia dorosłychImplantacja zastawki trójdzielnej z powodu dużej niedomykalności u reoperowanej chorej wysokiego ryzyka z zaciskającym zapaleniem osierdzia - Woźniak, Sebastian; Kołsut, Piotr; Hoffman, Piotr; Kordybach, Maria; Michałowska, Ilona; Różański, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Prezentacja przypadku klinicznego 50-letniej chorej przyjętej do II Kliniki Kardiochirurgii i Transplantologii w trybie pilnym z powodu zdekompensowanej niewydolności prawokomorowej serca, na skutek dużej niedomykalności trójdzielnej i zaciskającego zapalenia osierdzia. W krążeniu pozaustrojowym, na bijącym sercu, oszacowano średnicę pierścienia trójdzielnego oraz stopień niedomykalności. Ze względu na wielkość pierścienia (27 mm) oraz powierzchnię ciała pacjentki wymagającą protezy 31 mm zdecydowano się na ekstraana-tomiczną implantację biologicznej protezy zastawkowej epic SJM 31 z pozostawieniem ujścia zatoki wieńcowej po stronie prawej komory – zabieg Barnarda- -Schrire’a. Implantacja zastawki biologicznej opisana przez nas wydaje się optymalnym rozwiązaniem omawianego przypadku. Zabieg naprawczy i niepewność co do jego efektu u tak obciążonej pacjentki wiązały się ze zbyt dużym ryzykiem. Słowa kluczowe: implantacja zastawki trójdzielnej, zapalenie osierdzia.