Wady wrodzoneNietypowa prezentacja skrzepliny w prawym przedsionku serca u dziecka z ostrą białaczką limfoblastyczną – opis przypadku - Karolczak, Maciej A.; Mądry, Wojciech; Wyhowski, Jan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Skrzepliny w obrębie prawego przedsionka czy żył głównych są dobrze znanymi powikłaniami długotrwałego utrzymywania cewników naczyniowych. Zmiany izolowane, niezwiązane z końcem lub trzonem cewnika, należą do rzadkości. Przedstawiamy nietypowy przypadek zwapniałej, koralopodobnej skrzepliny związanej z wsierdziem uszka prawego przedsionka, koncentrując się na diagnostyce i leczeniu.