Wady wrodzoneTętniak rozwarstwiający aorty wstępującej u dziecka. Opis pomyślnego przebiegu leczenia - Gładki, Marcin; Mroczek, Tomasz; Kordon, Zbigniew; Wójcik, Elżbieta; Składzień, Tomasz; Skalski, Janusz H. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Tętniak rozwarstwiający (TR) aorty to ostry stan zagrożenia życia, obarczony wysoką śmiertelnością, do 50% u pacjentów nieleczonych chirurgicznie. Tętniak rozwarstwiający u dzieci występuje niezwykle rzadko. Do czynników ryzyka wystąpienia tętniaka rozwarstwiającego u dzieci i młodzieży należą zespoły genetyczne z patologią tkanki łącznej, a klasycznym przykładem jest zespół Marfana. Tętniak rozwar-stwiający może częściej występować w przypadkach dwupłatkowej zastawki aortalnej oraz być powikłaniem nadciśnienia tętniczego. W pracy przedstawiono przypadek 13-letniego chłopca z TR aorty wstępującej typu I, leczonego kardiochirurgicznie z dobrym efektem.