TorakochirurgiaBronchoskopia autofluorescencyjna w diagno-styce i leczeniu raka płuca - Donat, Piotr; Ramlau, Rodryg; Nowak, Elżbieta; Barinow-Wojewódzki, Aleksander (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Rak płuca jest najczęstszym nowotworem złośliwym na świecie i charakteryzuje się najwyższą umieralnością. Jest przyczyną ok. 20% zgonów z powodu wszystkich chorób nowotworowych – średnio z powodu nowotworów płuca umiera 28% mężczyzn oraz 10% kobiet. Większość chorych poddanych procesowi diagnostycznemu jest w okresie zaawansowanej postaci choroby. Pacjenci z rozpoznanym rakiem płuca mają stosunkowo małe szanse na skuteczne i trwałe wyleczenie. Rokowanie w raku płuca pozo-staje niekorzystne. Na powodzenie leczenia decydujący wpływ ma wczesne rozpoznanie choroby. Ryzyko zachorowania jest najwyższe w grupie osób palących, stąd tak ważna prewencja pierwotna, czyli zerwanie z nałogiem palenia. Badania przesiewowe ukierunkowane są na wykrywanie wcześ- niejszych stanów zaawansowania raka płuca. W ostatnich kilkunastu latach nastąpił rozwój nowoczesnych metod diagnostycznych, w tym bronchoskopii autofluorescencyjnej. W niniejszym artykule przedstawiono historię badań nad fluo- rescencją tkanek, zasady działania bronchoskopii autofluorescencyjnej oraz możliwości jej zastosowania w bronchologii.