Prawo i etyka w medycynieOpinie pacjentów na temat korupcji w służbie zdrowia w Polsce. Prawne aspekty związane z korupcją w Polsce - Wroński, Konrad; Bocian, Roman; Depta, Adam (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp: Korupcja znana jest na świecie od tysięcy lat i wszędzie tam, gdzie się pojawia, wpływa negatywnie na rozwój gospo-darczy i idee demokracji. Zgodnie z ustawą, korupcja to obiecywanie, proponowanie, wręczanie, żądanie, przyjmowanie przez jakąkolwiek osobę, bezpośrednio lub pośrednio, jakiejkolwiek nienależnej korzyści majątkowej, osobistej lub innej, dla niej samej, lub jakiejkolwiek innej osoby, lub przyjmowanie propozycji lub obietnicy takich korzyści w zamian za działanie lub zaniechanie działania w wykonywaniu funkcji publicznej lub w toku działalności gospodarczej. Cel: Celem pracy było poznanie opinii pacjentów na temat korupcji w służbie zdrowia. Materiał i metody: Grupa 300 pacjentów przebywających w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu im. dr. Mikołaja Pirogowa w Łodzi została poddana badaniu przeprowadzonemu ankietą własnego opracowania, w której zastosowano narzędzia badające opinie pacjentów na temat problemu korupcji w służbie zdrowia. Niezbędne obliczenia przeprowadzone zostały za pomocą pakietów: STATISTICA 7.1 i Excel 2008. Wyniki: Z przeprowadzonego badania ankietowego wynika, że 294 (98,0%) respondentów nigdy nie spotkało się z sugestią lub nakłanianiem ze strony lekarza do wręczenia łapówki (pieniędzy lub kosztownego przedmiotu) w celu przyjęcia do szpitala, leczenia, wykonania zabiegu operacyjnego czy konsultacji. Wśród 300 ankietowanych 6 (2,0%) nie pamiętało, czy kiedykolwiek spotkało się z taką sugestią. Żaden pacjent nie był nakłaniany przez lekarza do wręczenia mu łapówki w celu przyjęcia do szpitala, leczenia, wykonania zabiegu operacyjnego czy konsultacji. W przeprowadzonym badaniu 157 (52,33%) pacjentów uznało, że problem korupcji w polskiej służbie zdrowia jest bardzo mały, 25 (8,33%) ankietowanych odpowiedziało, że jest to problem mały, a 118 (39,34%) pacjentów uznało, że jest to problem marginalny. Żaden z ankietowanych nie uznał, iż korupcja w zakładach opieki zdrowotnej stanowi duży lub bardzo duży problem. W przeprowadzonej ankiecie 281 (93,67%) respondentów uznało, że w ciągu ostatnich 3 lat problem korupcji w służbie zdrowia został praktycznie zlikwidowany i nie istnieje. Spośród 300 respondentów 3 (1,00%) pacjentów stwierdziło, że problem korupcji w ciągu 3 ostatnich lat maleje, a 16 (5,33%) badanych nie miało na ten temat zdania. Wnioski: Korupcja jest przestępstwem, które przyczynia się do niszczenia podstaw demokracji, praworządności, a także hamuje rozwój gospodarki wolnorynkowej. Korupcja jest ścigana z urzędu i podlega dotkliwym karom. Przeprowadzone przez nas badania dowodzą, iż obecnie korupcja w polskiej służbie zdrowia jest problemem marginalnym. Wydaje się, że jedyną szansą całkowitego wy-eliminowania korupcji z zakładów opieki zdrowotnej jest stworzenie wolnego rynku usług medycznych (bez limitów określanych przez NFZ) i prywatyzacja szpitali, tak jak ma to miejsce w rozwiniętych krajach Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej.