Autoprzeciwciała przeciwko kalcytriolowi w toczniu rumieniowatym układowym – doniesienie wstępne - Bogaczewicz, Jarosław; Sysa-Jędrzejowska, Anna; Ząbek, Jakub; Kontny, Ewa; Woźniacka, Anna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Wprowadzenie. U chorych na toczeń rumieniowaty układowy (ang. systemic lupus erythematosus – SLE) często stwierdza się niedobór witaminy D. Spośród możliwych przyczyn tego stanu rozpatruje się: objęcie procesem chorobowym nerek, terapię z zastosowaniem kortykosteroidów lub leków przeciwmalarycznych, a także fotoprotekcję. Dotychczas nie w pełni poznany jest wpływ autoprzeciwciał skierowanych przeciwko kalcytriolowi na stężenie kalcydiolu w surowicy. Cel pracy. Ocena częstości występowania autoprzeciwciał skierowanych przeciwko kalcytriolowi w grupie chorych na SLE. Materiał i metodyka. Badaniem objęto grupę 37 chorych na SLE. Grupę kontrolną stanowiło 30 zdrowych dawców krwi. Przeciwciała oznaczano metodą immunoenzymatyczną. Wyniki. Autoprzeciwciała skierowane przeciwko kalcytriolowi wykryto u 3 pacjentów (8,1%) z SLE. Nie stwierdzono istotnej statystycznie różnicy w stężeniu kalcydiolu [25(OH)D3] między chorymi, u których obecne były przeciwciała skierowane przeciwko kalcytriolowi, a osobami bez tych przeciwciał. Wnioski. W surowicy chorych na SLE obserwuje się autoprzeciwciała przeciwko kalcytriolowi, jednak ich obecność wydaje się nie wpływać na występowanie niedoboru witaminy D.