Nieswoiste zmiany skórne o charakterze naczyniowym w przebiegu tocznia rumieniowatego układowego - Hawro, Tomasz; Sysa-Jędrzejowska, Anna; Woźniacka, Anna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Wprowadzenie. Wykwity skórne w przebiegu tocznia rumieniowatego mogą mieć charakter swoisty o charakterystycznym obrazie histopatologicznym lub nieswoisty, bez typowych cech w badaniu mikroskopowym. Wśród zmian skórnych nieswoistych najliczniejszą grupę stanowią zmiany o charakterze naczyniowym, do których zalicza się: owrzodzenia, sinicę siateczkowatą, pokrzywkę naczyniową, plamicę wyczuwalną palpacyjnie, zmiany wybroczynowe, rumienie w obrębie powierzchni dłoniowych rąk oraz wałów paznokciowych i zmiany martwicze na opuszkach palców. Cel pracy. Określenie częstości występowania nieswoistych zmian skórnych o charakterze naczyniowym u chorych na SLE oraz ocena ich związku z innymi parametrami klinicznymi. Materiał i metodyka. Badaną grupę stanowiło 63 chorych na SLE. Rozpoznanie ustalono na podstawie aktualnie obowiązujących kryteriów American College of Rheumatology. Wiek chorych zawierał się w przedziale od 20 do 67 lat, średnia 41 lat. Aktywność procesu chorobowego oceniono przy użyciu skali aktywności tocznia układowego Systemic Lupus Activity Measure (SLAM). Wyniki. Nieswoiste dla tocznia zmiany skórne o podłożu naczyniowym występowały u 77,78% chorych. Owrzodzenia obserwowano u 11,11%, sinicę siateczkowatą u 30,16%, pokrzywkę naczyniową u 7,94%, zmiany rumieniowe na skórze kłębu i kłębika u 58,73%, rumień na opuszkach palców u 52,38%, rumień okołopaznokciowy u 33,33%, „objaw drzazgi” u 17,46%, zmiany plamicze o charakterze wybroczyn na kończynach u 30,16%, plamicę wyczuwalną palpacyjnie u 6,35% i zmiany martwicze na opuszkach palców u 9,5% badanych. Stwierdzono istotną zależność (p < 0,05) między aktywnością procesu chorobowego a obecnością: owrzodzeń, sinicy siateczkowatej, pokrzywki naczyniowej, wybroczyn podpaznokciowych, wybroczyn na skórze kończyn i plamicy wyczuwalnej palpacyjnie. Wnioski. Związek między określonymi nieswoistymi dla tocznia wykwitami o charakterze naczyniowym a aktywnością procesu chorobowego może wskazywać na ich wartość rokowniczą.