Ocena wpływu promieniowania ultrafioletowego B na barierę naskórkową - Postrzech, Katarzyna; Welz, Kalina; Kopyra, Joanna; Reich, Adam (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Wprowadzenie. Promieniowanie ultrafioletowe (ang. ultraviolet – UV) wywołuje wiele negatywnych skutków na skórę, powodując oparzenia, przyspieszając proces starzenia się skóry oraz przyczyniając się do rozwoju nowotworów skóry. Cel pracy. Ocena wpływu promieniowania UVB na strukturę i funkcję warstwy rogowej naskórka. Materiał i metodyka. Do badania włączono 20 ochotników (14 kobiet i 6 mężczyzn) w wieku od 18 do 71 lat (mediana wieku: 48 lat). U każdego pacjenta określono fototyp skóry według Fitzpatricka i wykonano diagnostykę świetlną z wykorzystaniem urządzenia TH-1 Skintest-kit (Cosmedico Medizintechnik GmbH, Trossingen, Niemcy) i lampy PL12 (Philips, Eindhoven, Holandia) emitującej światło UVB w zakresie 280–320 nm o natężeniu 3,2 mW/cm 2 . W zależności od fototypu skóry pacjenci byli naświetlani dawkami 5–30, 9–50 lub 14–80 mJ/cm 2 UVB. Po 24 godzinach od naświetlania określano wartość minimalnej dawki rumieniowej (minimal erythema dose – MED) oraz w obrębie naświetlanych pól oceniano impedancję elektryczną warstwy rogowej naskórka, a także przeznaskórkową utratę wody (transepidermal water loss – TEWL) za pomocą modułu MPA-5 z sondą korneometryczną CM-825 i tewametrem TM-300 (Courage + Khazaka Electronic GmbH, Köln, Niemcy). Uzyskane wyniki poddano analizie statystycznej z wykorzystaniem analizy wariancji Friedmana oraz testu t Studenta dla zmiennych zależnych. Wyniki. W analizowanej grupie osób wartość MED UVB mieściła się w przedziale od 9 do 52 mJ/cm 2 (mediana 25 mJ/cm 2 ). Wartości impedancji elektrycznej w obrębie skóry eksponowanej na 1 MED UVB wynosiły od 18,8 do 57,5 AU (mediana 34,4 AU) i nie różniły się istotnie od wartości impedancji elektrycznej w obszarze skóry nienaświetlonej (zakres 21,1–57,9 AU, mediana 39,0 AU, p = 0,2). Również TEWL była podobna w obszarze skóry eksponowanej na 1 MED UVB (zakres 0,9–19,9 g/m 2 /godz., mediana 6,8 g/m 2 /godz.) i skóry nienaświetlonej (zakres 1,1–12,2 g/m 2 /godz., mediana 7,8 g/m 2 /godz., p = 0,26). Istotnych różnic nie obserwowano także dla dawek do 1,5 MED UVB. Wnioski. Uzyskane wyniki sugerują, że promieniowanie UVB w dawkach do 1,5 MED nie uszkadza w sposób bezpośredni warstwy rogowej naskórka.