Rozsiana powierzchowna porokeratoza – skuteczne leczenie miejscowe retinoidami - Roziewska, Dominika; Szczerkowska-Dobosz, Aneta; Komorowska, Olivia (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Wprowadzenie. Porokeratozy (PK) stanowią rzadką grupę schorzeń, których istotą jest zaburzenie procesu rogowacenia. Klinicznie choroby te charakteryzują się występowaniem obrączkowatych ognisk z hiperkeratotyczną obwódką, natomiast histopatologicznie obecnością w naskórku blaszek rogowych. Etiologia PK nie jest dotąd w pełni poznana. W około 50% przypadków wystąpienie zmian wiąże się z nabytym upośledzeniem odporności. Brak optymalnego leczenia PK powoduje, że podejmowane są próby terapii za pomocą różnych metod. Cel pracy. Przedstawienie chorej z rozsianą, powierzchowną PK, leczonej z dobrym efektem retinoidami stosowanymi miejscowo. Opis przypadku. Opisano przypadek dotyczący 74-letniej chorej z rozsianą powierzchowną PK, współistniejącą z zapaleniem wątroby typu C. Rozpoznanie ustalono na podstawie badania histopatologicznego, w którym stwierdzono obecność charakterystycznych blaszek rogowych. W leczeniu zastosowano retinoidy miejscowo i uzyskano całkowitą remisję zmian skórnych. Wniosek. Retinoidy stosowane miejscowo mogą stanowić skuteczną metodę terapii rozsianej powierzchownej PK.