Trudności diagnostyczne i terapeutyczne w przypadku ziarniniaka grzybiastego rozpoznanego wstępnie jako actinic reticuloid - Sokołowska-Wojdyło, Małgorzata; Roszkiewicz, Jadwiga; Zaucha, Jan Maciej; Barańska-Rybak, Wioletta; Ługowska-Umer, Hanna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Wprowadzenie. Ziarniniak grzybiasty (mycosis fungoides – MF) to chłoniak o niskiej złośliwości, wywodzący się z obwodowych komórek T, pierwotnie zajmujący skórę. Cel pracy. Przedstawienie trudności diagnostycznych i terapeutycznych w MF. Opis przypadku. Przedstawiono przypadek dotyczący 72-letniej pacjentki z MF, objętej opieką przez Klinikę od października 2007 do września 2009 roku. Zmiany skórne miały cechy melanoerytrodermii, a obraz histopatologiczny wycinków ze zmian nie upoważniał do rozpoznania rozrostu złośliwego. Początkowo rozpoznawano osutkę polekową oraz actinic reticuloid. Rozpoznanie MF ustalono dopiero po 19 miesiącach obserwacji. Na skórze chorej wystąpiły zmiany rumieniowo-naciekowe, które w badaniu histopatologicznym miały cechy MF. Dwa miesiące później chora zmarła, mimo leczenia cytostatycznego i naświetlań szybkimi elektronami. Wnioski. Przedstawiony przypadek potwierdza trudności diagnostyczne wynikające z podobieństwa wczesnych okresów chłoniaka do dermatoz o podłożu zapalnym. Wyjątkowo niepomyślny przebieg choroby – pacjentka zmarła po 2 latach od momentu ustalenia rozpoznania – uzmysławia także ograniczenia możliwości terapeutycznych, szczególnie w zaawansowanych stadiach MF.