Chirurgiczne leczenie olbrzymiego polipa odbytu – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Wroński, Konrad; Bocian, Roman (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2010)
Olbrzymie polipy odbytu występują bardzo rzadko. Są to łagodne guzy, które mogą wzrastać w efekcie stanu zapalnego, włóknienia i obrzęku. W artykule przedstawiono przypadek pacjentki leczonej chirurgicznie z powodu olbrzymiego polipa włóknistego odbytu i dokonano przeglądu najnowszego piśmiennictwa dotyczącego postępowania z olbrzymimi polipami odbytu.