Standardy wykonywania donosowych prób prowokacyjnych - Samoliński, Bolesław; Rapiejko, Piotr; Krzych-Fałta, Edyta; Gotlib, Tomasz; Emeryk, Andrzej; Buczyłko, Krzysztof; Chełmińska, Marta; Chełmiński, Konrad; Niedoszytko, Marek; Świerczyńska-Kępa, Monika; Kupczyk, Maciej; Sybilsk, Adam; et al. (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Donosowa próba prowokacyjna jest istotnym badaniem w diagnostyce alergii. Polega na odtworzeniu reakcji błony śluzowej nosa na podaną na jej powierzchnię substancję. Rozróżnia się próby donosowe swoiste (alergenowe – DPPA) i nieswoiste. W próbach alergenowych wynik próby wiąże się z mechanizmem odpowiedzi immunologicznej i mediatorowej, dając w obrazie klinicznym świąd nosa, kichanie, surowiczą wydzielinę oraz obrzęk błony śluzowej. W późnej fazie reakcji obserwuje się obrzęk nabłonka nosa i nacieki komórek eozynofilowych. Standard DPPA przewiduje ocenę stanu chorego przez lekarza i samoocenę chorego przed próbą i po próbie prowokacyjnej. Można także mierzyć mediatory i poszczególne parametry odpowiedzi immunologicznej. Zaleca się zastosowanie obiektywnej techniki do ostatecznej oceny DPPA. W publikacji przedstawiono również wskazania i przeciwwskazania oraz zasady bezpieczeństwa donosowych prób prowokacyjnych, a także standard postępowania w próbie z kwasem acetylosalicylowym oraz w badaniach chorób zawodowych.