Definicja donosowej próby prowokacyjnej i donosowej próby prowokacyjnej alergenowej, klasyfikacja - Samoliński, Bolesław; Krzych-Fałta, Edyta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Donosowa próba prowokacyjna może być definiowana jako metoda odtworzenia odpowiedzi górnych dróg oddechowych na naturalną ekspozycję na alergeny lub czynniki drażniące oraz prowadzenia badań nad patofizjologią chorób górnych dróg oddechowych przez testowanie potencjalnych mediatorów biochemicznych. Swoista donosowa próba prowokacyjna (zwana powszechnie donosową próbą prowokacyjną alergenową) służy sprawdzeniu reakcji układu immunologicznego na substancję o charakterze antygenowym, zwaną alergenem. Prowadzi do odtworzenia odpowiedzi górnych dróg oddechowych na naturalną ekspozycję na alergeny. Dodatni wynik swoistej donosowej próby prowokacyjnej może być IgE-zależny lub komórkowy eozynofilowy. Nieswoista próba prowokacyjna polega na zastosowaniu substancji lub czynników wpływających na nabłonek nosa, bez angażowania układu immunologicznego. Zwykle ma charakter mediatorowy i prowadzi do odpowiedzi ze strony układu współczulnego, przywspółczulnego, czuciowego oraz receptorów obecnych w nabłonku nosa, m.in. histaminowych, leukotrienowych, prostaglandynowych.