Odpowiedź wczesna po donosowej próbie prowokacyjnej z alergenem - Samoliński, Bolesław; Rapiejko, Piotr (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Reakcja alergen–przeciwciało w błonie śluzowej nosa ma charakter natychmiastowy, a jej przebieg – złożony. Objawy chorobowe są wynikiem wpływu mediatorów na struktury naczyniowe, gruczołowe i nerwowe błony śluzowej. Autorzy omawiają procesy, jakie zachodzą w błonie śluzowej nosa we wczesnej fazie reakcji alergicznej.