Odpowiedź późna po donosowej próbie prowokacyjnej z alergenem - Samoliński, Bolesław; Rapiejko, Piotr (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
W przewlekłej ekspozycji na alergeny czynniki chemotaktyczne prowadzą do powstania charakterystycznego nacieku eozynofilów, bazofilów i komórek tucznych. Objawy chorobowe są wynikiem wpływu mediatorów na struktury naczyniowe, gruczołowe i nerwowe błony śluzowej. Autorzy omawiają reakcje, jakie zachodzą w błonie śluzowej nosa w późnej fazie reakcji alergicznej.