Obiektywne metody badania drożności nosa w ocenie donosowych prób prowokacyjnych alergicznych oraz wpływ spontanicznych zmian drożności nosa na ocenę tych prób - Gotlib, Tomasz; Samoliński, Bolesław (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Donosowa próba prowokacyjna z alergenem jest wartościową metodą stosowaną w diagnozowaniu i monitorowaniu leczenia alergicznego nieżytu nosa. W publikacji przedstawiono zastosowanie rynometrii akustycznej i rynomanometrii w rejestracji zmian drożności nosa w wyniku donosowej próby prowokacyjnej z alergenem i cyklu nosowego.