Wskazania do wykonywania donosowych prób prowokacyjnych - Emeryk, Andrzej; Chełmińska, Marta; Chełmiński, Konrad; Krzych-Fałta, Edyta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wskazania do wykonania donosowej próby prowokacyjnej z alergenem dzieli się na: diagnostyczne, patofizjologiczne i farmakologiczne. Dla prawidłowego przebiegu donosowej próby prowokacyjnej z alergenem istotne jest uwzględnienie powyższych wskazań.