Przeciwwskazania do wykonywania donosowych prób prowokacyjnych - Chełmińska, Marta; Chełmiński, Konrad (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Przeciwwskazania do wykonywania donosowych prób prowokacyjnych dzieli się na bezwzględne, zagrażające życiu i zdrowiu pacjenta (np. przebyta uogólniona reakcja anafilaktyczna), oraz względne, związane z okolicznościami mogącymi zakłócić przebieg badania (np. znacznego stopnia deformacja nosa). Uwzględnienie wszystkich przeciwwskazań jest niezbędne dla prawidłowego przebiegu donosowej próby prowokacyjnej.