Bezpieczeństwo wykonywania donosowych prób prowokacyjnych, znaczenie dla choroby zasadniczej, powikłania, postępowanie - Buczyłko, Krzysztof; Chełmiński, Konrad; Chełmińska, Marta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Donosową próbę prowokacyjną z alergenem uważa się za metodę stosunkowo bezpieczną. Najistotniejszymi elementami bezpieczeństwa w trakcie badania są stosowanie opracowanych procedur oraz uwzględnienie bezwzględnych przeciwwskazań do jego wykonania ze względu na ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego oraz skurczu oskrzeli. Badanie każdorazowo powinno być wykonywane przez wyspecjalizowany personel medyczny dysponujący sprzętem do nebulizacji oskrzeli oraz zestawem przeciwwstrząsowym.