Metody pomiaru donosowych prób prowokacyjnych z alergenem - Samoliński, Bolesław; Krzych-Fałta, Edyta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
W pracy przedstawiono kliniczną metodę pomiaru donosowych prób prowokacyjnych z alergenem. Objawami podlegającymi ocenie w próbie prowokacyjnej są: świąd, kichanie, wydzielina nosowa i stopień blokady nosa. Ocena kliniczna może się opierać na pomiarach liczby kichnięć, nasileniu sekrecji wydzieliny nosowej (skala punktowa i wizualna skala analogowa) z zastosowaniem obiektywnych technik pomiarowych, takich jak: maksymalny wdech mierzony PNIF, rynometria akustyczna i optyczna, rynomanometria, rynospirografia oraz rynostereometria.