Donosowe próby prowokacyjne z aspiryną lizynową - Kupczyk, Maciej; Świerczyńska-Kępa, Monika; Kuna, Piotr; Niżankowska-Mogilnicka, Ewa; Szczeklik, Andrzej (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Testy prowokacyjne z kwasem acetylosalicylowym potwierdzają obecność nadwrażliwości na ten związek u chorych z wcześniejszymi reakcjami na niesteroidowe leki przeciwzapalne w wywiadzie. Donosowy test prowokacyjny z aspiryną lizynową został wprowadzony do praktyki klinicznej pod koniec lat 80. ubiegłego wieku. Stanowi on wartościowy test przesiewowy u chorych z nadwrażliwością na kwas acetylosalicylowy manifestującą się zajęciem górnych dróg oddechowych oraz u osób z ciężką astmą, u których testy doustne lub wziewne z kwasem acetylosalicylowym są przeciwwskazane. Donosowy test z aspiryną lizynową jest relatywnie nieskomplikowany, tani oraz łatwy do przeprowadzenia w warunkach ambulatoryjnych. Dodatnią reakcję na aspirynę lizynową ze strony nosa definiuje się jako pojawienie się takich objawów klinicznych, jak wyciek z nosa, kichanie i zatkanie nosa, którym towarzyszą istotne zmniejszenie określonych wartości parametrów rynomanometrii, rynometrii akustycznej lub szczytowych przepływów wdechowych przez nos. Ujemny wynik donosowego testu prowokacyjnego powinien skłaniać do przeprowadzenia testu doustnego z kwasem acetylosalicylowym. W artykule przedstawiono dokładny protokół donosowego testu prowokacyjnego z aspiryną lizynową.