Znaczenie stanów zapalnych błony śluzowej nosa w astmie oskrzelowej - Samoliński, Bolesław; Sybilsk, Adam (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Od wielu lat wiadomo, że zapalenie błony śluzowej nosa istotnie wpływa na przebieg astmy oskrzelowej. Potwierdzają to wyniki wielu badań epidemiologicznych oraz fizjologiczne i patofizjologiczne związki między górnymi a dolnymi drogami oddechowymi. Autorzy potwierdzają istotny wpływ leczenia nieżytów nosa na przebieg astmy oskrzelowej, świadczy to o często występującym, równoległym współistnieniu dwóch chorób. Autorzy niniejszego opracowania prezentują najnowsze doniesienia i obecny stan wiedzy na temat znaczenia stanu zapalnego nosa w astmie oskrzelowej.