Morfina w leczeniu bólu u pacjentów z zaawansowaną chorobą nowotworową. Czy dobrze znamy ten lek? Jak go bezpiecznie stosować? - Kotlińska-Lemieszek, Aleksandra; Bączyk, Ewa; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra; Łuczak, Jacek (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2010)
W artykule przedstawiono charakterystykę morfiny stosowanej drogą doustną i parenteralnie, ze zwróceniem szczególnej uwagi na właściwości farmakokinetyczne leku ważne w praktyce klinicznej, objawy niepożądane i interakcje. Na podstawie ponad 20-letniego doświadczenia w leczeniu bólu u chorych na nowotwór, według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia, zaprezentowano aktualne zalecenia dotyczące stosowania morfiny, z uwzględnieniem osób w podeszłym wieku, z niewydolnością wątroby i nerek.