Analiza farmakokinetyki i wskaźnika PK/PD (Cmax/MIC) ciprofloksacyny u pacjentów z gorączką neutropeniczną - Szałek, Edyta; Kamińska, Agnieszka; Łojko, Anna; Grześkowiak, Edmund; Komarnicki, Mieczysław; Murawa, Dawid; Nabywaniec, Katarzyna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Wstęp : Skuteczność przeciwbakteryjną chemioterapeutyków determinują ich właściwości farmakokinetyczno-farmakodynamiczne (PK/PD). W celu oceny efektywności terapii przeciwbakteryjnej określono trzy podstawowe wskaźniki PK/PD: stosunek szczytowego stężenia leku uzyskanego po podaniu pojedynczej dawki do minimalnego stężenia hamującego (minimal inhibitory concentration – MIC) (Cmax/MIC), np. dla fluorochinolonów; stosunek pola pod krzywą zależności zmian stężenia leku we krwi od czasu w ciągu 24 godz. do MIC (AUC24/MIC), np. dla tetracyklin; oraz czas, w którym stężenie leku we krwi pozostaje powyżej MIC (T > MIC), np. dla antybiotyków -laktamowych. Cel pracy : Analiza farmakokinetyki ciprofloksacyny oraz wskaźnika PK/PD: Cmax/MIC u osób z gorączką neutropeniczną. Materiał i metody: Badanie przeprowadzono u 6 pacjentów z gorączką neutropeniczną, ze zidentyfikowanym czynnikiem mikrobiologicznym, hospitalizowanych z powodu szpiczaka mnogiego (n = 4), chłoniaka nieziarniczego (n = 1) oraz ostrej białaczki szpikowej (n = 1). Pacjenci otrzymywali ciprofloksacynę w dawce 200 mg/12 godz. ( i.v. ). Stężenie ciprofloksacyny oznaczono zwalidowaną metodą jonowymiennej wysokosprawnej chromatografii cieczowej (high performance liquid chromatography – HPLC) z detekcją UV w osoczu pacjentów po pierwszej dawce (Cmax1) oraz w stanie stacjonarnym (Cssmax, Cssmin.). Wyniki : U analizowanych pacjentów uzyskano średnie wartości stężeń ciprofloksacyny: Cmax1 = 1,620 (±1,050) µg/ml, Cssmax = 2,087 (±0,990) µg/ml, Cssmin. = 0,618 (±0,602) µg/ml. Średnie wartości wskaźnika Cmax1/MIC i Cssmax/MIC wynosiły odpowiednio: 1,241 (±1,341) i 2,183 (±2,274). Wnioski: Niskie wartości wskaźnika Cmax/MIC dla ciprofloksacyny u analizowanych pacjentów mogą wskazywać na zbyt małe stężenia leku we krwi w stosunku do wartości MIC patogenów oraz na potrzebę monitorowania wskaźnika PK/PD w celu wstępnej oceny skuteczności prowadzonego leczenia i weryfikacji założonego schematu dawkowania.