Trudności diagnostyczne u pacjenta z chorobą Whipple’a - Rogoza-Mateja, Wiesława; Bielicki, Dariusz; Smereczyński, Andrzej; Woyke, Stanisław; Jaroszewicz-Heigelmann, Halina; Starzyńska, Teresa (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Choroba Whipple’a jest infekcyjną chorobą układową. Jej objawy (bóle stawowe, utrata masy ciała, biegunka i bóle brzucha) nie są specyficzne, co powoduje trudności diagnostyczne. Pomimo że schorzenie jest znane od ponad 100 lat, w piśmiennictwie światowym opisano dotychczas tylko ok. 1000 przypadków. W pracy przedstawiono pacjenta z chorobą Whipple’a, omawiając diagnostykę oraz najnowsze zasady leczenia.