Zastosowanie połączonego badania pozytonowej tomografii emisyjnej i tomografii komputerowej u osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna – analiza 3 przypadków - Kula, Zbigniew; Szefer, Jarosław; Małkowski, Bogdan (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Choroba Leśniowskiego-Crohna jest przewlekłym, zapalnym schorzeniem przewodu pokarmowego. Ustalenie stopnia aktywności i lokalizacji choroby w przewodzie pokarmowym ma podstawowe znaczenie w rozpoznaniu i dalszym postępowaniu w tym schorzeniu. W pracy przedstawiono 3 osoby z chorobą Leśniowskiego-Crohna, u których wykonano połączone badanie pozytonowej tomografii emisyjnej i tomografii komputerowej (PET/CT) z użyciem 18-F-fluorodeoksyglukozy (FDG). Wyniki badania metodą PET/CT korelowały ze wskaźnikiem aktywności choroby Leśniowskiego-Crohna (Crohn’s disease activity index – CDAI), wynikami badań endoskopowych i enteroklizą rezonansu magnetycznego. Badanie FDG PET/CT może znajdować zastosowanie w ocenie zakresu i aktywności zmian zapalnych w przewodzie pokarmowym u pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna.