Wgłobienie przewodu pokarmowego u dorosłych – opis czterech przypadków - Jurałowicz, Piotr; Daniel, Piotr; Palczak, Artur; Woźniak, Beata; Czekalski, Paweł; Modzelewski, Bogdan; Małecka-Panas, Ewa (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Wgłobienie jelita u dorosłych to rzadka przyczyna dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Autorzy przedstawiają cztery przypadki pacjentów z wgłobieniem w obrębie przewodu pokarmowego leczonych w Klinice Chorób Przewodu Pokarmowego i Klinice Chirurgii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi w latach 2005–2009, omawiają sposoby diagnostyki i leczenia oraz dokonują krótkiego przeglądu piśmiennictwa dotyczącego tego zagadnienia.