Łagodna przewlekła pęcherzyca – współczesne poglądy na etiopatogenezę i leczenie - Pierzchała, Ewa; Syguła, Ewa; Kamińska-Winciorek, Grażyna; Brzezińska-Wcisło, Ligia (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Łagodna przewlekła pęcherzyca jest rzadkim schorzeniem o dominującym sposobie dziedziczenia, charakteryzującym się przewlekłym, nawrotowym przebiegiem, predylekcją do występowania w okolicach wyprzeniowych skóry oraz określonym obrazem histopatologicznym. Choroba spowodowana jest obecnością mutacji w obrębie genu ATP2C1 i związanym z tym zaburzeniem wewnątrzkomórkowego stężenia jonów Ca2+. Ze względu na długotrwały, nawrotowy przebieg schorzenia, jego lokalizację oraz nasilenie procesu chorobowego wyróżnia się kilka metod leczenia.