Profilaktyka alergicznego nieżytu nosa - Samoliński, Bolesław; Rapiejko, Piotr (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Autorzy omawiają najważniejsze zagadnienia dotyczące profilaktyki alergicznego nieżytu nosa. Przedstawiony został aktualny stan wiedzy na temat najczęstszych alergenów powietrznopochodnych. Przedstawiono rośliny, których pyłek jest odpowiedzialny za wywołanie objawów uczuleniowych w Polsce, omówiono metody pomiaru stężenia pyłku roślin i zarodników grzybów pleśniowych w atmosferze. Przeanalizowano możliwości ograniczenia ekspozycji na alergeny powietrznopochodne.