Linijna IgA dermatoza pęcherzowa - Dmochowski, Marian (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
W poniższym wyczerpującym doniesieniu poglądowym przedyskutowano linijną IgA dermatozę pęcherzową (LABD), zgodnie z bieżącymi wiadomościami na temat molekularnej istoty tej choroby. Identyfikacja autoantygenu w LABD typu lamina lucida jako uwalnianego/gubionego fragmentu antygenu pemfigoidu pęcherzowego BP180 jest głównym badawczym osiągnięciem w zakresie LABD w minionej dekadzie.