Medyczna strefa Schengen - Majer, Patrycja (Menedżer Zdrowia, 2010)
8 czerwca 2010 r. ministrowie zdrowia krajów członkowskich Unii Europejskiej przyjęli dyrektywę „Pacjenci bez granic”. Dzięki przegłosowaniu tego aktu prawnego każdy mieszkaniec UE będzie mógł się leczyć tam, gdzie chce. Wybór kraju należącego do wspólnoty i placówki medycznej, z której skorzysta chory, będzie zależał tylko od niego. Koszty leczenia, całkowite lub częściowe, poniesie jego rodzimy ubezpieczyciel. W wypadku Polski – NFZ. Znawcy prawa szacują jednak, że ten medyczny raj nie pojawi się z dnia na dzień. Może minąć nawet 4–5 lat, zanim zaczną obowiązywać nowe zasady.