Topór Röslera - Cywiński, Piotr (Menedżer Zdrowia, 2010)
– Na razie damy sobie z tym spokój, ale po wakacjach zarządzimy mobilizację i wrócimy do tematu – zapowiedział wojowniczo szef niemieckiej centrali związkowej DGB Michael Sommer. Powodem „mobilizacji” związkowców jest uchwalona niedawno przez gabinet Angeli Merkel reforma opieki zdrowotnej, która – zdaniem Sommera – „uderza jak topór w podstawy państwa socjalnego”.