Przyczajony tygrys, ukryty smok - Sadrzak, Tomasz (Menedżer Zdrowia, 2010)
Przy zakupach sprzętu medycznego, szczególnie najnowszej generacji, łatwo się pogubić w niuansach technicznych i szczegółach ofertowych. Jak tego uniknąć? Potrzeby inwestycyjne szpitalnych placówek publicznych i niepublicznych z powodu konieczności dostosowania się do standardów unijnych i poprawienia oferty usług w znacznej części dotyczą modernizacji wyposażenia, w tym sprzętu medycznego. Coraz częściej prywatne, a nawet publiczne kliniki i przychodnie konkurują ze sobą również jakością wyposażenia i zakresem usług. Możliwość korzystania z funduszy unijnych wspieranych dotacjami budżetowymi daje szansę na realizację tych zadań.