Reakcje skórne po zastosowaniu leków przeciwhistaminowych – przypadek osutki pokrzywkowatej wywołanej przez loratadynę - Lis-Święty, Anna; Brzezińska-Wcisło, Ligia; Bergler-Czop, Beata; Meszyńska, Elżbieta (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Wprowadzenie . Jednymi z najrzadszych działań niepożądanych leków przeciwhistaminowych są zmiany skórne. Opisuje się występowanie po różnych lekach z tej grupy osutki plamisto-grudkowej, wieloogniskowej reakcji typu rumienia trwałego, rumienia wielopostaciowego, rozsianych zmian wypryskowych, uogólnionej lub ograniczonej pokrzywki oraz wstrząsu anafilaktycznego. Objawy mogą mieć podłoże alergiczne związane z mechanizmem natychmiastowym mediowanym przez przeciwciała IgE lub z reakcją nadwrażliwości o charakterze opóźnionym. Za pojawienie się zmian skórnych może być także odpowiedzialny efekt toksyczny, prozapalny leku, który przyczynia się do nieswoistej aktywacji komórek tucznych. Cel pracy . Przedstawienie przypadku osutki pokrzywkowatej o mechanizmie typu opóźnionego, która wystąpiła po zastosowaniu loratadyny. Opis przypadku . Kobieta, lat 60. Pierwszy wysiew uogólnionych zmian rumieniowo-obrzękowych przypominających pokrzywkę wystąpił po 4 dniach od wprowadzenia loratadyny z powodu świądu towarzyszącego łuszczycy. Podobna reakcja skórna przy powtórnym podaniu tego leku potwierdziła jego rolę jako czynnika etiologicznego. Wnioski . Powikłania dermatologiczne po lekach przeciwhistaminowych, chociaż rzadkie, w części przypadków mogą mieć charakter uogólniony, ciężki i wymagać leczenia ogólnego kortykosteroidami.