Trądzik różowaty – postacie nietypowe - Sielska, Halina; Seneczko, Michał (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Trądzik różowaty jest powszechną, przewlekłą dermatozą, charakteryzującą się zaczerwienieniem twarzy, rumieniem, teleangiektazjami, epizodami zapalnymi z grudkami i krostkami i w ciężkich przypadkach rhinophymą. Częściej pojawia się u kobiet, ale u mężczyzn ma cięższy przebieg. Atypowe formy trądziku różowatego, które chcemy przedstawić to: trądzik różowaty oczny, trądzik różowaty steroidowy, trądzik różowaty piorunujący, rumień przetrwały, trądzik różowaty gruźliczopodobny, trądzik różowaty rozsiany, trądzik różowaty pozatwarzowy, trądzik różowaty u HIV-pozytywnych pacjentów, trądzik różowaty u dzieci i okołoustne zapalenie skóry, które jest raczej uznawane za podobne do trądziku różowatego.