Procedura profilaktyki odleżyn jako narzędzie do oceny jakości opieki pielęgniarskiej - Kiełbasa, Lucyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2010)
Wstęp : Odleżyna należy do ran przewlekłych i występuje u pacjentów długotrwale unieruchomionych, z poważnymi problemami zdrowotnymi. Wprowadzenie do praktyki pielęgniarskiej wystandaryzowanej procedury profilaktyki odleżyn wpływa na uzyskanie korzystnych efektów jakościowych zarówno dla pacjenta, jak i szpitala. Cel pracy: Ocena wpływu zastosowania procedury profilaktyki odleżyn na poziom wyników opieki pielęgniarskiej, wyrażonej wskaźnikiem profilaktyki odleżyn. Materiał i metody: W badaniu do oceny zagrożenia odleżyną wykorzystano skalę Doren-Norton. Przeanalizowano dokumentację zespołu ds. profilaktyki odleżyn oraz indywidualną dokumentację 10 762 pacjentów hospitalizowanych w latach 2004–2009. Wyniki : W ciągu 6 lat objętych badaniem wyodrębniono grupę 10 762 pacjentów zagrożonych odleżyną, co stanowi 13,75% wszystkich hospitalizowanych. Z grupy tej przed odleżyną uchroniono 10 014 chorych, co pozwoliło na osiągnęcie wskaźnika profilaktyki odleżyn na poziomie 93,04%. Wnioski: Wprowadzenie procedury pozwala na wyodrębnienie grupy pacjentów zagrożonych odleżyną, a zastosowanie schematu postępowania wpływa na uchronienie dużej liczby pacjentów przed powstaniem odleżyny. Uzyskany wskaźnik profilaktyki świadczy o wysokim poziomie opieki pielęgniarskiej.