Marsz alergiczny w okresie dzieciństwa - Duczmal, Ewa; Bręborowicz, Anna; Duczmal, Tomasz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wprowadzenie : Marsz alergiczny jest naturalną historią chorób atopowych, następującym z wiekiem przechodzeniem od jednego obrazu klinicznego do drugiego. Przebieg chorób alergicznych charakteryzuje się typową kolejnością i progresją objawów takich schorzeń, jak: alergia pokarmowa (AP), atopowe zapalenie skóry (AZS), astma oskrzelowa (AO) i alergiczny nieżyt nosa (ANN). Obecnie poglądy na temat istnienia marszu alergicznego lub jednoczesnego współistnienia chorób są zróżnicowane. Cel pracy : Ocena przebiegu chorób alergicznych w okresie dzieciństwa i czynników wpływających na wystąpienie marszu alergicznego. Materiał i metody : W badaniu retrospektywnym przeanalizowano 273 pacjentów (zakres wieku 0–18 lat) Poradni Alergologicznej, u których ustalono rozpoznanie co najmniej jednej z następujących chorób: AZS, ANN, AO i AP. Przebieg choroby oceniono na podstawie kwestionariusza, dokumentacji Poradni Alergologicznej, dokumentacji podstawowej opieki zdrowotnej, książeczki zdrowia oraz karty szczepień. Wyniki : Marsz alergiczny był widoczny u 74% badanych, w tym u 38% stwierdzono marsz klasyczny, a u 36% marsz odmienny. Nie było podstaw do rozpoznania marszu alergicznego u 26% osób. U 49,5% dzieci z fenotypem marszu alergicznego AZS poprzedzało AO. Większość ocenianych czynników środowiskowych nie miała wpływu na przebieg chorób alergicznych z rozwojem marszu alergicznego. Marsz klasyczny rozwijał się częściej u dzieci narażonych wewnątrzmacicznie na bierne palenie tytoniu (OR 2,60, 95% CI 1,03–6,57, p = 0,038), natomiast marsz odmienny występował częściej u dzieci z ciąż patologicznych (OR 0,55, 95% CI 0,31–0,96, p = 0,036). Wnioski : U większości badanych dzieci z objawami chorób alergicznych występuje w dzieciństwie marsz alergiczny.