Ocena parametrów wzrostu włosów u kobiet z łysieniem androgenowym przy użyciu oprogramowania TrichoScan - Urysiak-Czubatka, Izabela; Broniarczyk-Dyła, Grażyna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wprowadzenie : Łysienie androgenowe jest jedną z najczęstszych postaci łysienia u kobiet (female androgenetic alopecia – fAGA). Ocenia się, że występuje ono u 50–75% kobiet po 65. roku życia. Obserwowana klinicznie nadmierna utrata włosów jest następstwem stopniowej miniaturyzacji mieszków włosowych. Oprogramowanie do wideodermatoskopu o nazwie TrichoScan jest najnowszą metodą umożliwiającą automatyczne pomiary parametrów wzrostu włosów. Cel pracy: Ocena parametrów wzrostu włosów u kobiet z łysieniem androgenowym (fAGA) przy użyciu oprogramowania TrichoScan Professional V3.0.8.76. Materiał i metody : W badaniu wzięło udział 35 kobiet. Grupę badaną stanowiło 18 kobiet w wieku 17–63 lat. Do grupy kontrolnej zakwalifikowano 17 zdrowych kobiet w wieku 21–63 lat, niezgłaszających nadmiernego wypadania włosów. W celu oceny powtarzalności badanej metody u wszystkich badanych wykonywano 3-krotne pomiary odrastających włosów zlokalizowanych w prawej okolicy ciemieniowej. Wyniki: Uzyskane wyniki wykazały dużą powtarzalność badanej metody diagnostycznej – współczynnik korelacji wewnątrzklasowej dla całkowitej liczby i gęstości włosów wynosił 96,2%. Istotne statystycznie różnice między grupą badaną a kontrolną dotyczyły większości analizowanych parametrów. Mimo ewidentnych objawów łysienia u kobiet w grupie badanej oraz braku objawów nadmiernego wypadania włosów u kobiet w grupie kontrolnej nie stwierdzono istotnych statystycznie różnic w wartościach procentowych włosów znajdujących się w fazie anagenu, telogenu oraz włosów ostatecznych i typu vellus. U większości badanych kobiet odsetek włosów anagenowych nie przekroczył 80%. Odsetek włosów typu vellus przekraczający 20% stwierdzono jedynie u 2 kobiet z objawami łysienia oraz u 1 pacjentki z grupy kontrolnej. Wnioski : Uzyskane wyniki badań własnych są w większości zgodne z wynikami innych badań klinicznych. Część otrzymanych przez autorów niniejszej pracy danych podaje jednak w wątpliwość przydatność oprogramowania TrichoScan Professional V3.0.8.76. w ocenie odsetkowej włosów anagenowych, telogenowych, terminalnych i typu vellus. Ze względu na liczne kontrowersje związane z wykorzystaniem tej metody diagnostycznej niezbędne wydaje się prowadzenie dalszych obiektywnych badań.