Badania serologiczne w kierunku kiły wykonane w Pracowni Diagnostyki Chorób Przenoszonych Drogą Płciową w Poznaniu w latach 2005–2009 - Jakubowicz, Oliwia; Żaba, Ryszard; Czarnecka-Operacz, Magdalena (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wprowadzenie : Odkrycie czynnika etiologicznego kiły w 1905 r. zapoczątkowało dynamiczny rozwój diagnostyki laboratoryjnej tej choroby. Obecnie opiera się ona głównie na wynikach nieswoistych oraz swoistych odczynów serologicznych. Cel pracy : Porównanie i przeanalizowanie liczby dodatnich odczynów serologicznych otrzymanych w latach 2005–2009 w Pracowni Diagnostyki Chorób Przenoszonych Drogą Płciową w Katedrze i Klinice Dermatologii Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Materiał i metody: Analizie poddano 27 992 wyniki badań serologicznych w kierunku kiły, wykonane w grupie 17 719 osób z całego województwa wielkopolskiego. Narzędziem badawczym była analiza danych oraz analiza porównawcza. Wyniki: Najwięcej badań serologicznych w kierunku kiły w badanym okresie przypada na 2005 r. W latach 2006–2009 liczba badań utrzymywała się na zbliżonym poziomie. Odsetek dodatnich odczynów serologicznych w badanym czasie przedstawiał się następująco: 10,12% (2005 r.), 12,48% (2006 r.), 17,07% (2007 r.), 22,23% (2008 r.) oraz 18,68% (2009 r.). Wnioski : 1. Stwierdzono zauważalną różnicę w liczbie badań serologicznych w kierunku kiły wykonanych w analizowanym czasie. 2. Zaobserwowano tendencję do najczęstszego zgłaszania się pacjentów w celu wykonania badań serologicznych w styczniu. 3. Odnotowano istotną różnicę między badanymi latami dotyczącą dodatnich wyników dla różnych testów serologicznych.