Możliwości oceny wpływu pokrzywki przewlekłej i obrzęku naczynioruchowego na jakość życia pacjentów - Wojtkiewicz, Marta; Panaszek, Bernard (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Pokrzywka przewlekła (chronic urticaria – CU) oraz obrzęk naczynioruchowy należą do najczęściej występujących chorób skóry. Doświadczenie kliniczne wskazuje, że schorzenia te mają znaczący wpływ na jakość życia (quality of life – QoL) pacjentów. Celem leczenia zmian skórnych jest przede wszystkim poprawa komfortu życia. W ostatnich latach nastąpił ogromny wzrost zainteresowania badaniem wpływu chorób przewlekłych, w tym dermatologicznych, na QoL, jednak jedynie kilka z nich dotyczy CU. W pracy przedstawiono podstawowe definicje oraz metody badania QoL zależnej od zdrowia u pacjentów chorych na CU i/lub obrzęk naczynioruchowy. Omówiono stosowane kwestionariusze z uwzględnieniem podziału na narzędzia ogólne oraz specyficzne dla danej jednostki chorobowej. Dokonano przeglądu publikacji, w których opisywano wyniki badań dotyczące wpływu CU na QoL. Wynika z nich, że obniżenie QoL pacjentów z CU jest znamiennie większe w stosunku do osób cierpiących na chorobę alergiczną dróg oddechowych oraz porównywalne z występującym u osób z ciężką chorobą serca. Słowa kluczowe: jakość życia, jakość życia zależna od zdrowia, pokrzywka przewlekła, obrzęk naczynioruchowy przewlekły.