Leczenie zakażeń wywołanych przez Herpes simplex virus typu 1 i 2 oraz Varicella-zoster virus - Jakubowicz, Oliwia; Żaba, Ryszard; Czarnecka-Operacz, Magdalena (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wirusy z rodziny Herpesviridae, tj. HSV (Herpes simplex virus) typu 1 i 2 oraz VZV (Varicella-zoster virus), są jednymi z najbardziej rozpowszechnionych patogenów człowieka, których genom stanowi DNA. Dotychczas zidentyfikowano ponad 100 gatunków herpeswirusów, z których co najmniej 8 wywołuje zakażenia u ludzi. Na polskim rynku dostępnych jest wiele preparatów przeciwwirusowych. Największym problemem klinicznym są jednak zakażenia u chorych z obniżoną odpornością, u których często obserwuje się ciężki przebieg infekcji oraz oporność na leki. W artykule podjęto próbę przeglądu aktualnej wiedzy o wybranych lekach, ich mechanizmie działania przeciwwirusowego oraz potencjalnych działaniach niepożądanych. Przedstawiono ponadto schematy leczenia zakażeń wywołanych przez HSV-1, HSV-2 oraz VZV u chorych z prawidłową oraz obniżoną odpornością. Słowa kluczowe: Herpesviridae, leki przeciwwirusowe, leczenie.