Opis przypadku Późna koarktacja aorty spowodowana przez zestaw zamykający przetrwały przewód tętniczy (Amplatzer) – opis przypadku i skutecznego leczenia interwencyjnego - Dryżek, Paweł; Michalak, Krzysztof W.; Moszura, Tomasz; Moll, Jadwiga A.; Sysa, Andrzej (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2010)
Opisano przypadek 9-letniej dziewczynki z zespołem Downa i pierwotnym nadciśnieniem płucnym, z koarktacją aorty spowodowaną przez wystający do światła naczynia fragment zestawu zamykającego przetrwały przewód tętniczy (ang. patent ductus arteriosus, PDA) (Amplatzer), który założono 3 lata wcześniej. Przedstawiono skuteczną metodę leczenia interwencyjnego z przezskórnym ponownym ustawieniem zestawu Amplatzer, poprzez jego wsteczne pociąganie w kierunku tętnicy płucnej. Umożliwiło to uzyskanie dobrych warunków do implantacji stentu CP w miejsce zwężenia aorty. Po zabiegu stent znajdował się we właściwej pozycji, bez gradientu w aorcie zstępującej, z ustawieniem zestawu zamykająego PDA wymuszonym podczas procedury implantacji.