Flora bakteryjna owrzodzeń goleni w przebiegu przewlekłej niewydolności obwodowego krążenia żylnego. Część I. Częstość izolacji i skład jakościowy flory bakteryjnej - Spinek, Agnieszka; Kaszuba, Andrzej; Kozanecka-Muzyk, Bożena; Seneczko, Franciszek; Gawlik, Jan; Kozłowska, Magdalena; Mordaka, Robert; Pakuła, Robert (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Przeprowadzono badania porównawcze częstości występowania oraz składu jakościowego flory bakteryjnej izolowanej ze skóry goleni u 30 osób (15 kobiet i 15 mężczyzn) klinicznie zdrowych i 33 chorych (18 kobiet i 15 mężczyzn) z powierzchni owrzodzeń goleni w przebiegu przewlekłej niewydolności obwodowego krążenia żylnego. Stwierdzono, że liczby osób z dodatnimi wynikami badań bakteriologicznych oraz ogólne liczby izolacji bakteryjnych są porównywalne u osób obu wymienionych grup. Główne różnice dotyczą składu jakościowego flory bakteryjnej, a także współwystępowania różnych rodzajów i gatunków bakterii. U osób klinicznie zdrowych izolowano głównie bakterie saprofityczne: S. viridans, S. epidermidis, Bacillus sp. i Micrococcus sp.; u chorych – bakterie chorobotwórcze, najczęściej: S. aureus. P. aeruginosa i E. coli. Ponadto, u osób zdrowych stwierdzono izolacje pojedyncze i podwójne, natomiast u chorych – izolacje pojedyncze, podwójne i potrójne.