Infekcje układów stymulujących serce i kardiowerterów-defibrylatorów. Problem kardiologów i kardiochirurgów - Bartczak, Karol; Walczak, Andrzej; Jander, Sławomir; Bitner, Mirosław; Kośmider, Anna; Banyś, Andrzej; Maciejewski, Marek; Piestrzeniewicz, Katarzyna; Piechowiak, Monika; Jaszewski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
W pracy przedstawiono zagadnienie zapalenia wsierdzia związanego z infekcją implantowanego układu stymulującego (rozrusznika) czy kardiowertera-defibrylatora. Autorzy w oparciu o wieloletnie kardiochirurgiczne doświadczenie zarówno w implantacji, jak i ekstrakcji układów stymulujących pragną na podstawie historii 33-letniego chorego znaleźć bezpieczny dla pacjenta konsensus postępowania kardiologa i kardiochirurga w takich przypadkach.