Rozwarstwienie aorty po operacji pomostowania tętnic wieńcowych - Brykczyński, Mirosław; Ślozowski, Paweł; Mokrzycki, Krzysztof; Żukowski, Maciej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Rozwarstwienie aorty po pomostowaniu aortalno-wieńcowym jest trudnym w leczeniu powikłaniem w kardiochirurgii. Brak w piśmiennictwie standardów postępowania w takich przy-padkach wynika z rzadkości tego rozpoznania. W artykule przedstawiono trzy przypadki zakończonego sukcesem leczenia ostrego rozwarstwienia aorty, do którego doszło w różnym czasie po pierwotnej operacji serca. Omówiono zastosowaną technikę operacyjną oraz przebieg okresu pooperacyjnego. Leczenie pacjenta z takim rozpoznaniem obarczone jest dużym ryzykiem i najczęściej wiąże się z koniecznością długotrwałej intensywnej terapii z powodu pooperacyjnych powikłań.