Ocena skuteczności przezmostkowej i torakoskopowej resekcji grasicy w leczeniu nużliwości mięśni - Gątarek, Juliusz; Orłowski, Tadeusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Cel pracy: Celem pracy było porównanie skuteczności przez- mostkowej i torakoskopowej resekcji grasicy w leczeniu miastenii. Materiał i metody: W okresie od maja 2002 r. do maja 2005 r. przeprowadzono prospektywne badanie z randomizacją, którym objęto 50 chorych na miastenię leczonych tymektomią. U 28 chorych wykonano tymektomię przez prawostronną torakoskopię z dodatkowym cięciem na szyi, u 22 chorych tymektomię przezmostkową rozszerzoną. Wyniki uzyskane w obu grupach porównano przy użyciu metod statystycznych. Do oceny przedoperacyjnego zaawansowania choroby i oceny wyników leczenia zastosowano kryteria zalecane przez Amerykańską Fundację Miastenii. Wyniki : Wśród badanych chorych było 36 (72%) kobiet i 14 (28%) mężczyzn. Średni wiek wynosił 33 lata (16–71 lat). Średni czas obserwacji wyniósł 9,3 mies. (1–36). Powikłania wystąpiły u 12 chorych (24%). Nie było zgonów okołooperacyjnych. Odsetek powikłań w obu grupach był podobny. W grupie sternotomii poprawę uzyskano u 21 chorych (95%) i u żadnego chorego nie uzyskano całkowitej remisji. W grupie torakoskopii poprawę uzyskano u 18 chorych (64%), a całkowitą remisję u 1 chorego (4%). Odsetek pozytywnych wyników (całkowita remisja lub poprawa) wyższy był w grupie sternotomii i różnica ta była znamienna statystycznie (p = 0,029). Wnioski : Chociaż badanie wykazało większą skuteczność tymektomii przezmostkowej, to jednak krótki czas obserwacji nie pozwala na wyprowadzenie ostatecznych wniosków. Wydaje się, że krótki czas obserwacji i bardzo surowe kryteria oceny wyników leczenia zalecane przez MGFA, które zastosowano w badaniu, są przyczyną tak niskiego odsetka całkowitej remisji.