Tętniak żyły głównej górnej – trudności w diagnostyce przedoperacyjnej - Kądziołka, Wojciech; Kobak, Grzegorz; Kądziołka, Joanna; Kaznowska, Ewa; Guz, Wiesław; Rybka, Janusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Tętniakowate poszerzenia żył głównych występują niezwykle rzadko. Opisano przypadek 52-letniej kobiety, u której w obrazie rentgenowskim klatki piersiowej stwierdzono owalny cień nakładający się na prawe śródpiersie, natomiast tomografia komputerowa wykazała obecność torbieli śródpiersia niewzmacniającej się po dożylnym podaniu środka kontrastowego. Jednakże ostateczne rozpoznanie – tętniak żyły głównej górnej – ustalono dopiero śródoperacyjnie. W literaturze światowej opisanych jest niewiele (ponad 30) podobnych przypadków.