Anestezjologia i intensywna terapia Porównanie wpływu znieczulenia wziewnego desfluranem i znieczulenia całkowicie dożylnego propofolem na stabilność hemodynamiczą i wybrane parametry oddechowe w czasie operacji torakochrirugicznych z wyłączeniem wentylacji jednego płuca - Werszner, Magdalena; Misiołek, Hanna; Karpe, Jacek; Rutkowska, Katarzyna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp : Znieczulenie ogólne z wentylacją jednego płuca wiąże się z zaburzeniami hemodynamicznymi i oddechowymi. W piśmiennictwie brak jest doniesień porównujących wpływ desfluranu i propofolu na zaburzenia występujące w czasie wentylacji jednym płucem. Cel pracy: Celem pracy była ocena zaburzeń hemodynamicznych i wentylacyjno-oddechowych towarzyszących znieczuleniu zbilansowanemu, będącemu połączeniem znieczulenia zewnątrzoponowego ciągłego (TEA) i desfluranu oraz TEA i propofolu. Materiał i metody: Badaniu poddano 40 chorych (przydzielonych losowo do dwóch grup) w I–IIIº stanu fizycznego wg ASA, u których wykonano lobektomię z powodu raka płuca. Grupa I (n = 20) – indukcja (bolus) i podtrzymanie znieczulenia propofolem w systemie TCI, grupa II (n = 20) – indukcja propofolem, podtrzymanie desfluranem w stężeniu 1 MAC. Analgezję w obu grupach zapewniano blokadą zewnątrzoponową w odcinku piersiowym. Przy użyciu przełykowej sondy echo doppler monitorowano następujące parametry: średnie ciśnienie tętnicze (MAP), częstość akcji serca (HR), objętość wyrzutową lewej komory (SV), indeks oporu obwodowego (TSVRI), indeks sercowy (CI). Badano utlenowanie krwi oraz oceniono wybrane parametry oddechowe. Pomiary rejestrowano bezpośrednio po indukcji znieczulenia, 15 min po włączeniu wybranego środka znieczulenia ogólnego w pozycji na wznak, 15 min po ułożeniu na boku przy wentylacji obu płuc, 15 i 30 min po rozpoczęciu wentylacji jednego płuca oraz 15 i 30 min po powrocie do wentylacji obu płuc. Wyniki : Parametry hemodynamiczne były stabilne w obu grupach. Objętość wyrzutowa lewej komory obniżyła się w ciągu 30 min od rozpoczęcia OLV w stosunku do wartości wyjściowych. Indeks oporu obwodowego był wyższy w grupie znieczulanej propofolem we wszystkich punktach pomiarowych. Znamiennie wyższe były też wartości PIP i PaCO2 w porównaniu z chorymi znieczulanymi desfluranem. Wniosek: Przeprowadzone badania nie wykazały występowania istotnych różnic w odniesieniu do ocenianych parametrów hemodynamicznych i oddechowych podczas znieczulenia z użyciem desfluranu i propofolu do operacji torakochirurgicznych z wentylacją jednego płuca.